Amarantusowe „kąski” (wegan, raw, bez glutenu, bez cukru)

Składniki:

Spód

  • 110 g mąki z amarantusa (3/4 szkl)
  • 120 g migdałów (1 szkl)
  • 30 g oleju kokosowego (3 łyżki)
  • 30 g śliwek suszonych (2 łyżki)
  • 80 g daktyli (0,5 szkl)
  • 2-3 łyżki mleka owsianego (lub innego roślinnego)

Polewa

  • 35 g oleju kokosowego (2 łyżki)
  • 20 g kakao/karobu (2 łyżki)
  • 20 g syropu klonowego (2 łyżki)
  • Do posypania: orzechy włoskie (również namoczone i wysuszone)

Przygotowanie:

  1. Migdały zmiksuj na mąkę (Ja używam namoczonych i wysuszonych w suszarce).
  2. Daktyle i śliwki namocz w wodzie (jeżeli posiadasz mocny blender typu Thermomix/Vitamix, możesz pominąć moczenie).
  3. Wszystkie składniki wyrób na lekko lepkie ciasto. Mleka dodaj tylko tyle, żeby masę można było ulepić w dłoni, jeżeli kruszy się w rękach dodawaj stopniowo po łyżce mleka.
  4. Niewielką prostokątną foremkę wyłóż folią spożywczą, a następnie przełóż powstałą masę i uklep dłonią lub łyżką, dociskając dokładnie do dna.
  5. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej podgrzej lekko olej kokosowy, do rozpuszczenia. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Polej nią nasze ciasto.
  6. Orzechy posiekaj i posyp po cieście.
  7. Gotowe 🙂