Babeczki z czekoladą

Składniki:

  • 1 banan (ok 100g)
  • 70 g syropu z agawy (1/4 szkl)
  • 140 g mleka roślinnego (1/2 szkl)
  • 75 g masło orzechowe (3 łyżki)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 90 g mąki owsianej (3/4 szkl)
  • 1 łyżeczka sowy oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,5-1 łyżeczka cynamonu
  • 4-7 kostek gorzkiej czekolady bez cukru

Przygotowanie:

  1. Banana miksujemy lub rozdrabniamy widelcem na gładką masę. Dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy.
  2. Mieszamy suche składniki w osobnej misce, a następnie łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy.
  3. 4 kostki czekolady siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy babeczkowej, mieszamy. Przelewamy masę do foremek, uzupełniając minimum do 3/4 wysokości foremki, z wierzchu posypujemy resztą posiekanej czekolady.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 20 minut, do suchego patyczka.
  5. Odstawiamy do ostygnięcia. Pycha 🙂

Uwagi: czekoladę można zastąpić owocami, orzechami itp.

0 0 vote
Article Rating