Blok czekoladowy raw z płatkami owsianymi (bezgluten, bez cukru, wegan)

Taki blok czekoladowy, czy raw czekolada – jak kto woli, to obowiązkowy deserek dla małych i dużych. Połączenie płatków owsianych i czekolady to jest to co uwielbiam. Już raz wykorzystałam takie połączenie tylko w innej formie, jeśli jesteś ciekawy, zajrzyj tutaj: klik.

Składniki:

  • 150 g słonecznika namoczonego przez noc w wodzie
  • 90 g syropu klonowego
  • 70 g oleju kokosowego
  • 60 g migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
  • 100 g płatków owsianych
  • 30 g kakao

Przygotowanie:

  1. Słonecznik przecedź, przepłukaj i zmiksuj z blenderze na gładką masę.
  2. Do słonecznika dodaj pozostałe składniki poza płatkami owsianymi i zmiksuj jeszcze raz.
  3. Do masy dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj, tak aby płatki nie zmieliły się na drobno.
  4. Opakowanie po lodach, małą tortownicę, pudełko na żywność itp, wyłóż folią spożywczą, przełóż masę i ugnieć dokładnie masę przy pomocy łyżki lub dłoni, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
  5. Pokrój na kosteczki o dowolnych rozmiarach.