Blok czekoladowy raw z płatkami owsianymi (bezgluten, bez cukru, wegan)
Taki blok czekoladowy, czy raw czekolada – jak kto woli, to obowiązkowy deserek dla małych i dużych. Połączenie płatków owsianych i czekolady to jest to co uwielbiam. Już raz wykorzystałam takie połączenie tylko w innej formie, jeśli jesteś ciekawy, zajrzyj tutaj: klik.

Składniki:
- 150 g słonecznika namoczonego przez noc w wodzie
- 90 g syropu klonowego
- 70 g oleju kokosowego
- 60 g migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
- 100 g płatków owsianych
- 30 g kakao
Przygotowanie:
- Słonecznik przecedź, przepłukaj i zmiksuj z blenderze na gładką masę.
- Do słonecznika dodaj pozostałe składniki poza płatkami owsianymi i zmiksuj jeszcze raz.
- Do masy dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj, tak aby płatki nie zmieliły się na drobno.
- Opakowanie po lodach, małą tortownicę, pudełko na żywność itp, wyłóż folią spożywczą, przełóż masę i ugnieć dokładnie masę przy pomocy łyżki lub dłoni, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
- Pokrój na kosteczki o dowolnych rozmiarach.

Wygląda pysznie ;]