Chleb bezglutenowy na bazie mąki owsianej (wegan, bez glutenu, bez cukru)

Pierwszy na moim blogu chlebek, wyrastający przy pomocy drożdży. Chrupki, smaczny, mięciutki, pachnący, porowaty, idealny! 🙂

Składniki:

  • 220 g mąki owsianej (2 szkl.)
  • 170g mąki ziemniaczanej (1 szkl.)
  • 70 g mąki ryżowej (0,5 szkl.)
  • 35 g mąki jaglanej (1/4 szkl.)
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • ok. 420 g letniej wody (2 szkl.)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą.
  2. Dodaj wodę i wyrób ciasto.
  3. Powstałą masę przełóż do foremki (u mnie 12×24 cm) i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego na najniższej temp. żeby przyspieszyć proces).
  4. Włączamy piekarnik na 190 stopni i ustawiamy czas pieczenia na ok. 1h.
  5. Po tym czasie chleb wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.