Ciacho śliwka w czekoladzie (bezglutenowe, bez cukru, wegańskie)

Ostatnio był przepis ze śliwkami świeżymi, dzisiaj z suszonymi :). Można je wykonać w wersji witariańskiej (na surowo) lub wstawić na chwilę do piekarnika i przyrumienić lekko spód 🙂

Zachęcam do wypróbowania :*

Składniki:

Spód

  • 140 g migdałów
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 40 g oleju kokosowego
  • 30 g syropu klonowego

Nadzienie

  • ok. 200 g śliwek suszonych ( można pomieszać z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami) – można namoczyć w wodzie przez godzinę
  • kilka łyżek wody (gdyby masa była zbyt gęsta)

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej bez cukru
  • 3 łyżki mleka kokosowego (można pominąć)
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Spód

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. (opcjonalnie- można pominąć pieczenie :)).
  2. Migdały i wiórki kokosowe zmiel na mąkę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj/zblenduj do połączenia składników.
  3. Na foremkę wyłóż masę na spód i ugnieć dokładnie dłonią lub łyżką, nakłuj widelcem miejsce w miejsce i wstaw do piekarnika na 8 minut grzanie góra dół, po tym czasie ustaw termoobieg na jeszcze 2-3 minuty, do przyrumienienia (ja używam silikonowej foremki ze szklanym dnem dlatego nie muszę jej już niczym smarować ani wykładać papierem do pieczenia, ale jeżeli Ty używasz innej formy to odpowiednio ją przygotuj przez wyłożeniem ciasta).
  4. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Nadzienie

  1. Śliwki zblenduj na gładką masę z kilkoma łyżkami wody (jeżeli nie masz mocnego blendera, można wcześniej śliwki namoczyć przez noc w wodzie lub przez minimum 1 godzinę).
  2. Upieczony spód ciasta wyciągnij z formy, nadzienie ze śliwek przełóż na spód i wygładź łyżką, nie wyjeżdżając poza krawędzie spodu ciasta.
  3. Jeśli ciasto jest już ostygnięte, wstaw je do zamrażarki i w tym czasie przygotuj polewę.

Polewa

  1. Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
  2. Schłodzone w zamrażarce ciasto wyłóż na papier do pieczenia, najlepiej na desce do krojenia lub innym twardym podłożu, i wylej na nie polewę, jeżeli czekolada sama nie spływa to wygładź ją delikatnie łyżką, aż pokryje cały wierzch, wszystkie boki i całe nadzienie śliwkowe.
  3. Odczekaj chwilę, aż czekolada ostygnie i włóż jeszcze do lodówki na minimum 30 minut aż czekolada stężeje.
  4. Gotowe :*

Uwagi: Jeśli chcecie, można to ciacho zrobić w wersji raw bez pieczenia spodu, również wyjdzie przepyszne. Wystarczy spód bez pieczenia schłodzić w zamrażarce, a polewę czekoladową tylko lekko podgrzać do rozpuszczenia się składników 🙂

Na tym zdjęciu czekolada jeszcze nie zastygła ale ja nie mogłam się doczekać, żeby spróbować jak smakuje 😉
Wszystkie warstwy.
Wygląda jak wielki baton snickers 🙂 Na tym zdjęciu ciacho jest bez pieczenia, tak jak pisałam w uwagach.

150