Ciasteczka jaglano-owsiane (bez glutenu, bez cukru, vegan)

Szybkie, proste, kruche ciasteczka. Dobre w chwili, gdy mamy nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Mogą też uratować sytuację, gdy niespodziewani goście wchodzą w progi domu. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 75 g mąki jaglanej (pół szklanki)
  • 75 g mąki owsianej (pół szklanki)
  • 35 g oleju kokosowego (3 płaskie łyżki)
  • 40 g rodzynek (3 – 4 łyżki)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 50 g wiórków kokosowych (3/4 szklanki)
  • 90 g płynu (1/2 szklanki wody/mleka roślinnego/itp)
  • 10 g siemienia lnianego zmielonego (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  2. Rodzynki zmiel na gładką masę (jeżeli nie masz mocnego blendera, namocz rodzynki przez minimum godzinę w ciepłej wodzie).
  3. Wymieszaj wszystkie produkty ze sobą w misce do połączenia składników.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Z ciasta formuj kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm. i wykładaj na blachę, spłaszczając każdą. (Dla fantazji można odbić wzór dnem szklanki lub tłuczkiem do mięsa itp.)
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 18 minut plus dodatkowo 3 minuty na termoobiegu, do zrumienienia.
  7. Opcja: można wykonać polewę. Rozpuść 4 kostki czekolady z łyżeczką oleju kokosowego. Gdy wystygnie, polej ciasteczka.