Ciasteczka z ciecierzycy (wegańskie, bez cukru, bez glutenu)

Niebywałe te ciasteczka, kruche, pyszne, ciecierzyca nie jest w nich ani trochę wyczuwalna, górę biorą bakalie 🙂

Składniki:

  • 200 g bakalii (1,5-2 szkl. u mnie orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, rodzynki, śliwki suszone)
  • 200 g ciecierzycy z puszki (1 czubata szkl.)
  • 200 g płatków owsianych (2 szkl)
  • 100-150 g napoju owsianego lub innego, które akurat macie 🙂 (100-150 ml)
  • 30 g oleju (ok. 40 g)
  • 20-30 g syropu klonowego (2-4 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Bakalie posiekać, np. w robocie kuchennym.
  2. Dodać płatki owsiane i znów posiekać.
  3. Dodać wszystkie pozostałe składniki i ponownie posiekać i wymieszać.
  4. Z gotowej masy formować kuleczki zwilżonymi dłońmi i spłaszczać na blasze do pieczenia (na grubość około 5-10 mm) wyłożonej pergaminem. Wyjdzie około 25-30 ciasteczek.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół, na ok. 40 minut, aż się przyrumienią i będą chrupiące.

5 1 vote
Article Rating