Ciasto Banoffee bez pieczenia (raw, wegan, bez cukru, bez glutenu)

Ciasto bananowo-karmelowe Banoffee na surowo, na bogato. Wydaje się skomplikowane z uwagi na ilość składników, ale w gruncie rzeczy wcale takie nie jest.

Zróbcie je bo warto 🙂

Składniki:

Spód

  • 100 g migdałów (ja użyłam namoczonych i wysuszonych w dehydratorze – pamiętaj, że aby Twoje ciało w pełni skorzystało z wartości orzechów, należy je spożywać po namoczeniu, inaczej blokują one wchłanianie składników, które posiadają oraz wszystkich innych składników spożytych w ich towarzystwie)
  • 100 g daktyli
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego

Karmel

  • 90 g masła orzechowego (lub orzechów ziemnych, które możesz samodzielnie zmielić na masło)
  • 60 g daktyli (namoczonych w wodzie przez minimum 1 godz.)
  • kilka łyżek wody
  • szczypta soli
  • 2 średnie banany

Kokosowa bita śmietana

  • 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego przez noc w lodówce

Przygotowanie :

  1. Spód: zmiel migdały na mąkę, następnie dodaj daktyle i olej kokosowy, zmiel jeszcze raz aż składniki wymieszają się i powstanie miękkie, lepiące ciasto. (Jeżeli nie posiadasz dehydratora, to namocz migdały przez minimum 8 godzin, i użyj takich namoczonych, ale wtedy trzeba będzie dodać trochę czegoś co wchłonie nadmiar wilgoci, czyli np. płatki owsiane czy mąka kokosowa).
  2. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż folią spożywczą. Przełóż spód ciasta do tortownicy i ugnieć dłonią rozprowadzając ciasto na całym dnie, tworząc mały rancik o wysokości około 2 cm. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj karmel.
  3. Karmel: daktyle przecedź na sitku, ale pozostaw wodę po moczeniu, przyda się na później. Zmiksuj wszystkie składniki na średnio gęstą konsystencję. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodawaj stopniowo po łyżce wody z daktyli i miksuj dokładnie. Karmelem posmaruj schłodzony spód.
  4. Banany pokrój na plasterki i poukładaj na karmelu.
  5. Bita „śmietana„: otwórz puszkę mleczka i przełóż do miksera tylko jego stałą część (wodę kokosową zostaw sobie do zrobienia smoothie czy koktajlu), a następnie ubijaj kilka minut aż powstanie rodzaj bitej śmietany, u mnie trwa to około 3-4 minut, (ja używam mleczka z Biedronki) i wyłóż na nasze ciasto.
  6. Po wierzchu posyp cynamonem, startą gorzką czekoladą lub innymi ulubionymi dodatkami.
  7. Smacznego 😘

Uwagi:

  • ciacho wychodzi dosyć słodkie z uwagi na sporą ilość daktyli, możesz trochę zmniejszyć ich ilość lub zamienić na płatki owsiane (w spodzie).