Ciasto z bananem (raw, wegan, bez glutenu, bez cukru)

Składniki:

Spód:

  • 20 g mąki kokosowej (3 łyżki)
  • 150 g migdałów (1 niepełna szkl.)
  • 35 g morwy białej (3/4 szkl.)
  • 40 g mleka owsianego (40 g)
  • 15 g mielonego siemienia lnianego (1-2 łyżki)

Warstwa z masłem orzechowym i bananem:

  • 100 g masła orzechowego (ok. 4 łyżki)
  • ok. 1,5 szt. bananów

Polewa:

  • ok. 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 10 g oleju kokosowego (1 łyżka)
  • 1-2 łyżki mleka owsianego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Spód: Migdały mielimy na mąkę, dodajemy pozostałe składniki i ponownie mielimy, aż do uzyskania lepiącej się masy.
  2. Formę o kształcie prostokąta (ok. 24×13 cm) wykładamy powstałym ciastem i równomiernie rozprowadzamy masę.
  3. Warstwa z masłem orzechowym i bananem: Na wygładzony spód nakładamy masło orzechowe oraz banany przekrojone na pół. Włóż teraz na chwilę do zamrażarki i w tym czasie przygotuj polewę. (Ja używam foremki silikonowej, jak włożę ją do zamrażarki wówczas masło orzechowe stwardnieje i łatwiej będzie ściągnąć silikonowe ścianki).
  4. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuść wszystkie składniki, mieszaj do połączenia się składników.
  5. Schłodzoną foremkę wyciągnij z zamrażarki (jeżeli używasz formy silikonowej to teraz ściągnij ją odkrawając delikatnie brzegi ciasta od foremki aby je odlepić) i wylej na nią ciepłą polewę, możesz od razu posypać posiekanymi dowolnymi dodatkami. Pozostaw do zastygnięcia.

Uwagi: Jeżeli używasz zwykłej foremki, to po prostu wylej polewę na ciasto bez wyciągania go z formy.