Ciemne, mięciutkie bułeczki (bez glutenu)

Składniki:

  • 105 g mąki ryżowej (1/2 szkl)
  • 95 g mąki ziemniaczanej (1/2 szkl)
  • 60 g mąki owsianej (1/2 szkl)
  • 40 g mąki gryczanej (1/4 szkl)
  • 15 g zmielonej łuski babki jajowatej (2 łyżki)
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 30 g oleju ( 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego lub miodu
  • ok. 275 g ciepłej wody (320 ml)

Przygotowanie:

  1. Wymieszać suche składniki.
  2. Wymieszaj mokre składniki i połączyć z suchymi.
  3. Wyrabiać ciasto. Ma się ono delikatnie lepić do dłoni, ale gdyby było zbyt wilgotne, to dodaj odrobinę mąki i wymieszaj dokładnie.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Z wierzchu można posypać ulubionymi nasionkami (sezam, słonecznik, czarnuszka).
  5. Po tym czasie podziel masę na 4-5 równych części, zrób z nich kulki i wyłóż na blachę do pieczenia, a następnie odstaw na jeszcze 15-20 minut.
  6. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut, góra-dół.
0 0 vote
Article Rating