Czekoladowe brownie (raw, bez cukru, bezglutenu, wegan)

Wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej! Proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym pożywne i obowiązkowo bez cukru :*.

Składniki:

  • 130g płatków owsianych/mąki owsianej
  • 110 g orzechów włoskich namoczonych przez noc w wodzie (1 szkl)
  • 45 g wiórków kokosowych (0,5 szkl)
  • 80 g słonecznika namoczonych przez noc w wodzie (0,5 szkl)
  • 150 g migdałów namoczonych przez noc w wodzie (1 szkl)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 35 g kakao (3 łyżki)
  • 200 g daktyli (1,5 szkl)

Polewa:

  • 125 g oleju kokosowego (ok. 5 łyżek)
  • 30 g łyżek kakao (4-5 łyżek)
  • 70 g syropu klonowego (7 łyżek) – dostosuj słodkość do siebie

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmiel na mąkę, najlepiej w blenderze kielichowym.
  2. Wszystkie namoczone orzechy i pestki przepłukaj na sicie. Odłóż na bok 3-4 łyżki orzechów włoskich – przydadzą się później – a wszystkie pozostałe orzechy i słonecznik wrzuć do blendera z mąką owsianą.
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę.
  4. Odłożone wcześniej na bok orzechy pokrój osobno na desce do krojenia, dodaj do powstałej masy i wymieszaj już bez mielenia, tak aby były wyczuwalne większe kawałki orzechów.
  5. Masę przełóż do dowolnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, ja użyłam prostokąta – opakowania po lodach, może to być też tortownica, można też zrobić babeczki muffinki-pełna dowolność. Ugnieć masę dokładnie wilgotną dłonią, na koniec zawiń brzegi folii na nasze „ciasto” i ugnieć jeszcze przez chwilę. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj polewę.
  6. Polewa: Rozpuść olej kokosowy- jak panuje upał na zewnątrz to już powinien być rozpuszczony ;), ale pilnuj by nie podgrzać za bardzo, bo już nie będzie on surowy i straci swoje najwartościowsze właściwości. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie trzepaczką lub w blenderze. (Jeżeli używasz blendera, to możesz pominąć rozpuszczanie oleju, po prostu zblenduj wszystkie składniki). Wyciągnij schłodzoną masę z lodówki i wylej na nie gotową polewę. Pozostaw do zastygnięcia, można włożyć na kilkanaście minut do lodówki. (Ja chciałam przyspieszyć ten proces i włożyłam na kilka minut do zamrażarki, po przekrojeniu okazało się, że polewa w środku jeszcze nie stężała i w efekcie powstała wylewająca się czekoladowa masa-pyyyyyyyyycha :))
  7. Jak polewa stężeje, wyciągnij ciacho pociągając za brzegi folii, pokrój na kwadraty, bloczki czy plastry.