Czekoladowo-makowe mini brownie (raw, wegan, bez cukru, bez glutenu)

Składniki :

Spód

  • 80 g migdałów (ja użyłam namoczonych i wysuszonych)
  • 60 g daktyli
  • 15 g oleju kokosowego (1 łyżka)
  • 1 łyżka mleka roślinnego (u mnie owsiane)

Warstwa maku

  • 140 g maku
  • 80 g rodzynek
  • 25 g kakao (2,5 łyżki)
  • 110 g mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Migdały zmiksuj na mąkę w blenderze kielichowym.
  2. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj (jeżeli posiadasz słabszy blender to namocz wcześniej daktyle). Całość ma mieć lepiącą konsystencję.
  3. Przełóż do niewielkiej kwadratowej foremki (ok 12×12 cm) wyłożonej folią spożywczą, dobrze ugnieć i wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową.

Masa makowa

  1. Suchy mak zmiksuj w dobrym blenderze lub użyj już zmielonego (Lidl ;)).
  2. Dodaj resztę składników i zmiksuj do połączenia (szczególnie chodzi o to żeby rodzynki dobrze się zblendowały bo to one nadają słodycz i smak dlatego muszą być dobrze wymieszane).
  3. Wyłóż masę na spód ciasta i wyrównaj powierzchnię wilgotną łyżką.
  4. Na koniec możesz ozdobić ciasto posypując wiórkami kokosowymi.
  5. Włóż do lodówki na godzinę, aby smaki się połączyły.
  6. SMACZNEGO, NA ZDRÓWKO 🙂