Czekoladowy budyń jaglany

Pyszny, bezglutenowy, alkaliczny sposób na świetny deserek, dla dorosłych i dla dzieci. W tej drugiej opcji, w formie blw jak i tradycyjnej, będzie można podawać dzieciom od 8-9 miesiąca życia, ze względu na dość dużą ilość użytych składników dlatego lepiej będzie przystąpić do częstowania tym daniem niemowlaków jak już będą oswojone z większą ilością produktów, żeby w przypadku wystąpienia alergii mieć pewność, co ewentualnie dziecko uczuliło.

Budyń jest bardzo prosty w wykonaniu i smaczny. Jeżeli do tej pory Twoje dziecko jadło tylko sklepowe mleczne desery, to będzie to świetna okazja, żeby wypróbować coś nowego i zdrowszego. To będzie inwestycja
w zdrowie Twoje i dziecka 😉

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka napoju owsianego lub innego dowolnego mleka roślinnego
  • 6 sztuk daktyli
  • 1 łyżka kakao

Dodatki:

  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka ekspandowanych quinoa (opcjonalnie)

Dodatki są opcjonalne, można je zamienić dowolnie na swoje ulubione. Pamiętajcie, że jeśli wykonujecie budyń dla dzieci, to nasiona dyni musza być drobno zmielone, tak aby dziecko się nimi nie zadławiło.

Przygotowanie:

  1. Kaszę zalać napojem owsianym, dodać daktyle i gotować przez 15 minut.
  2. Dodać kakao i zmiksować na gładką masę budyniową.
  3. Posypać dodatkami.