Delikatnie cytrynowy tofurnik (wegan, bez cukru, bez glutenu)

Składniki na kruchy spód:

  • 50 g mąki ryżowej (ok. 1/3 szkl.)
  • 50 g mąki owsianej (ok. 1/2 szkl.)
  • 25 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)
  • 30 g oleju kokosowego (1-2 czubate łyżki)
  • 30 g syropu z agawy (3-4 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę:

  • 480- 540 g tofu (przeważnie 3 sztuki, ale zależy gdzie kupicie)
  • ok. 115 mleczka kokosowego (1/2 szkl.)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 20 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 100 g ksylitolu (1/2 szkl.)

Przygotowanie:

  1. Kruchy spód: piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ze składników wyrób kruche ciasto i wyłóż nim dno tortownicy z papierem do pieczenia (średnica tortownicy ok. 18-20 cm), ponakłuwaj widelcem i piecz przez około 12-15 minut ale się przyrumieni na brzegach, w tym czasie przygotuj masę. (Można dodać odrobinę więcej składników jeżeli chcesz, aby tofurnik miał wysokie brzegi).
  2. Masa: Wszystkie składniki zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę, tak by nie było grudek.
  3. Gotową masę wylej na upieczony spód i wstaw do piekarnika jeszcze na 35-40 minut. Po tym czasie odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia i stężenia.
  4. Po ostygnięciu można polać rozpuszczoną czekoladą, posmarować dżemem bezcukrowym, posypać świeżymi owocami lub czym tylko zapragniecie 🙂
5 1 vote
Article Rating