Domowa fit granola (bez cukru, bezglutenowa, wegan, raw)

Na blogu znajduje się już przepis na jedną granolę, która również jest pyszna i szybka w wykonaniu (klik). Ta, którą przygotowałam na dzisiaj, różni się tym, że zawiera dużo mniej syropu klonowego (można go również całkowicie pominąć i zamienić na suszone owoce).

Zachęcam do wypróbowania, świetnie smakuje jako samodzielna przekąska (dla dzieci :*) lub jako dodatek do smoothie bowl, jogurtu, owsianki czy jako posypka do naleśników.

Dajcie znać z czym Wam najbardziej smakuje taka granola.

Składniki:

  • 1 szkl. płatków owsianych namoczonych przez noc w wodzie
  • 1/3 szkl. słonecznika namoczonego przez noc w wodzie
  • 1/2 szkl. migdałów namoczonych przez noc w wodzie
  • 4-10 łyżki syropu klonowego (dostosuj do siebie, w razie czego dodaj więcej jeśli lubisz)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/3 szkl. jagód goji

Przygotowanie:

  1. Namoczone ziarna przepłucz pod wodą na sitku i posiekaj nożem na mniejsze kawałki.
  2. Jeżeli płatki owsiane nie wchłonęły całej wody to odlej jej nadmiar.
  3. Połącz w misce wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Jeśli używasz piekarnika, to powstałą masę rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz/piecz w piekarniku w niskiej temperaturze, aż granola będzie całkiem sucha i chrupiąca. Możesz ją co jakiś czas pomieszać łopatką, żeby przyspieszyć suszenie.
  5. Jeśli używasz dehydratora, to powstałą masę wyłóż na dwie tacki wyłożone papierem i susz przez min. całą noc, do całkowitego wysuszenia się granoli. Pamiętaj, żeby raz na czas obrócić tackę, ponieważ z tyłu dehydratora granola będzie szybciej wysychać.
  6. Gotowe! 🙂 Dodawaj do jogurtów, jako samodzielna przekąska, do owsianki czy smoothie 🙂

Przed suszeniem

Gotowa granola, smakowita i chrupiąca.