Domowy baton lion

Spróbujcie tego prostego zamiennika batonów lion, są bardzo smaczne, a nie zawierają zbędnych składników pochodzenia zwierzęcego czy cukru i innych ulepszaczy. Wyglądają efektownie, a na tych, którzy są na diecie tradycyjnej, również zrobią ogromne wrażenie 🙂

Składniki:

  • 150 g daktyli (ok. 1 szkl) zalanych wodą na minimum 1h
  • 130 g masła orzechowego (ok. 3 kopiate łyżki)
  • 50 g orzeszków ziemnych bez soli (1/3 szkl)
  • ok. 30 g wafli ryżowych (3 szt.) lub innych ekspandowanych ziaren (jagły, gryka itp)
  • 20 g surowego kakao (2 łyżki) – opcjonalnie
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • ok. 50 g masła kakaowego
  • 50 g kakao
  • 25 g oleju kokosowego

Uwaga: do polewy zamiast podanych składników, można również użyć zwykłej rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru oczywiście).

Przygotowanie:

  1. Namoczone daktyle odsącz i zblenduj na gładko z masłem orzechowym, wanilią, solą i surowym kakao.
  2. Dodaj pokruszone w dłoniach wafle ryżowe oraz posiekane orzeszki ziemne i wymieszaj masę łyżką.
  3. Powstałą masę przełóż do foremki na ciasto i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania polewy lub minimum 30 minut.
  4. Składniki na polewę (lub czekoladę) rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
  5. Wyciągnij schłodzoną masę z zamrażarki i pokrój na równe części prostokąty/kwadraciki, jak tylko Ci odpowiada.
  6. Przygotuj papier do pieczenia, na którym będziesz układać obtoczone w rozpuszczonej czekoladzie batony. Polewa będzie zastygać szybko ze względu na zimne nadzienie batonów.
  7. Po zastygnięciu czekolady, batoniki są gotowe, żeby je pochłonąć 🙂

0 0 vote
Article Rating