Domowy baton lion
Spróbujcie tego prostego zamiennika batonów lion, są bardzo smaczne, a nie zawierają zbędnych składników pochodzenia zwierzęcego czy cukru i innych ulepszaczy. Wyglądają efektownie, a na tych, którzy są na diecie tradycyjnej, również zrobią ogromne wrażenie 🙂
Składniki:
- 150 g daktyli (ok. 1 szkl) zalanych wodą na minimum 1h
- 130 g masła orzechowego (ok. 3 kopiate łyżki)
- 50 g orzeszków ziemnych bez soli (1/3 szkl)
- ok. 30 g wafli ryżowych (3 szt.) lub innych ekspandowanych ziaren (jagły, gryka itp)
- 20 g surowego kakao (2 łyżki) – opcjonalnie
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Polewa:
- ok. 50 g masła kakaowego
- 50 g kakao
- 25 g oleju kokosowego
Uwaga: do polewy zamiast podanych składników, można również użyć zwykłej rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru oczywiście).
Przygotowanie:
- Namoczone daktyle odsącz i zblenduj na gładko z masłem orzechowym, wanilią, solą i surowym kakao.
- Dodaj pokruszone w dłoniach wafle ryżowe oraz posiekane orzeszki ziemne i wymieszaj masę łyżką.
- Powstałą masę przełóż do foremki na ciasto i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania polewy lub minimum 30 minut.
- Składniki na polewę (lub czekoladę) rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
- Wyciągnij schłodzoną masę z zamrażarki i pokrój na równe części prostokąty/kwadraciki, jak tylko Ci odpowiada.
- Przygotuj papier do pieczenia, na którym będziesz układać obtoczone w rozpuszczonej czekoladzie batony. Polewa będzie zastygać szybko ze względu na zimne nadzienie batonów.
- Po zastygnięciu czekolady, batoniki są gotowe, żeby je pochłonąć 🙂