Dressing z awokado i bazylii (wegan, bezglutenu, bez cukru)

Dzisiejszy dressing polecam do sałatek lub jako dip do maczania warzyw. Ma piękny zielony kolor i czosnkowy smak, który dodatkowo jest „podbity” płatkami drożdżowymi. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Składniki :

  • 1 awokado
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki wody/mleka roślinnego /jogurtu
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie :

  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze.
  2. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  3. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
  4. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze ulubione przyprawy.
  5. Gotowe!! Smacznego 🙂