Dyniowa owsianka (raw, vegan, bez glutenu, bez cukru)

Ciekawy, kolorowy wariant owsiankowy 🙂 Niezwykle pyszna i ciekawa opcja z dynią, dostarczy Wam wiele cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych (5 łyżki)
  • 220 g mleka roślinnego (1 szkl)
  • 140 g dyni (1 szklanka )
  • 10 g zmielonego siemienia (1 łyżka)
  • 10 g syropu klonowego/agawy/miodu (1 łyżka)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Dynię podgrzej delikatnie (tak aby nie straciła surowości) z dodatkiem mleka, cynamonu i kurkumy, a następnie całość zblenduj na gładko.
  2. Dodaj płatki owsiane, siemię lniane oraz syrop klonowy i podgrzewaj całość jeszcze przez ok 5 minut, aby płatki napęczniały.
  3. Owsiankę przełóż do miseczki i posyp wiórkami. Dodatkowo można posypać ulubionymi owocami.