Falafele pieczone (wegan, bezglutenu, bez cukru)

Proste, wegańskie kotleciki jako alternatywa dla obiadowego kotleta 😉 Można podawać tradycyjnie do obiadu z ziemniakami i surówką czy w tortilli. Fajnie nadadzą się również jako dodatek do sałatki lub samodzielna przekąska, również dla dzieci na spacer 🙂

Składniki:

  • ok. 400 g ciecierzycy (Duży słoik z Lidla/Biedronki)
  • 40-50 g mąki bezglutenowej (u mnie mąka z tapioki, może być też ryżowa, owsiana) – 5 łyżek
  • 10 g świeżo zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie) – 1 łyżka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • Do obtoczenia mąka owsiana lub wymieszana mąka owsiana z siemieniem lniany 1:1

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połączyć w blenderze kielichowym (jeśli takiego nie posiadasz, rozgnieć ciecierzycę widelcem, przeciśnij czosnek przez praskę i wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszaj). Masa nie ma mieć całkowicie gładkiej konsystencji, może mieć małe grudki. (Pamiętaj żeby nie wylewać wody po ciecierzycy, czyli tzw. aquafaby, można z niej zrobić wiele fajnych rzeczy, np. wegański sos „serowo”-czosnkowy).
  2. Z masy formuj kulki o średnicy około 2-3 cm i spłaszczaj w dłoniach. Jeżeli masa jest zbyt sucha i kruszy się, możesz dodać trochę wody, aquafaby lub innego płynu, a następnie ponownie wymieszać.
  3. Teraz możesz nasze falafele opanierować np. w mące owsianej, ale nie jest to konieczne, możesz pominąć ten krok.
  4. Powstałe kotleciki wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25-30 min, aż się przyrumienią. Na ostatnie 3-4 minuty pieczenia możesz włączyć termoobieg.
  6. Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało 🙂