Fit granola bezglutenowa

Dzisiaj pyszna granola słodzona syropem klonowym. Świetnie pasuje do jogurtu (np. jogurt naturalny wegański z Lidla 🙂 wczoraj testowałam to połączenie i bardzo mi smakowało), owsianki, ale też do posypania jakiegoś dobrego ciasta czy jako spód do jagielnika. Taka domowa granola będzie dużo lepszym wyborem niż „kupna” ze sklepu, która na drugim miejscu w składzie zawiera cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy.

Zachęcam do wypróbowania 🙂

Składniki:

  • Płatki owsiane 200 g
  • Płatki migdałów 15g
  • Słonecznik 15g
  • Płatki ryżowe 30g
  • Orzechy włoskie 15g
  • Wiórki kokosowe 40g
  • Rodzynki 20g
  • Syrop klonowy ok. 200g
  • Woda 50g
  • Olej kokosowy 15g

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub ugnieść ręką. W razie potrzeby dodaj więcej syropu klonowego, tak aby wszystkie składniki się ładnie połączyły i żeby powstał rodzaj kruszonki.
  2. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź na całej powierzchni.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, aż granola będzie rumiana i krucha. Obracaj ją co jakiś czas (np. co 5 minut) i często zaglądaj do piekarnika, pilnuj, żeby się nie przypaliła.