Gofry na surowo (raw, wegan, bez cukru, bez glutenu)
Składniki:
- 80 g migdałów (ok. 8 łyżek)
- 60 g wiórków kokosowych (6 łyżek)
- 330 g mango (ja użyłam mrożonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dżemik: zmiksować 100 g jagód (3/4 szkl.) i 30-40 g daktyli (ok 7-9 sztuk).
Przygotowanie:
- Migdały i wiórki kokosowe zmiel na mąkę.
- Mango (jeżeli używasz mrożonego to najpierw je rozmroź) dodaj do mąk kokosowej i migdałowej i wszystko razem zmiksuj jeszcze raz do połączenia się składników.
- Przełóż masę do silikonowej foremki na gofry i wygładź łyżką. Wstaw do dehydratora na ok 3-4 h, następnie wyciągnij delikatnie gofry z foremki i susz na kratce kolejne 4 h lub dłużej, jeżeli wolisz twardsze gofry.
- Wysuszone gofry smaruj dżemikiem jagodowym 🙂
Przepis został nieznacznie zmodyfikowany, oryginał pochodzi ze strony odmladzanienasurowo.com.
