Jabłkowe fit crumble

Kto z nas nie uwielbia szarlotki…chyba nie ma na świecie takiej osoby. Dlatego dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszną fit alternatywę dla szarlotki, jakim jest jabłkowe crumble. W internecie roi się od takich przepisów, są jabłkowe, wiśniowe czy śliwkowe crumble. Ja postawiłam na jabłkowe, żeby odtworzyć szarlotkowy smak. Moja wersja jest wegańska, bezcukrowa i bezglutenowa.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jabłka 
  • 1 niecała szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka płatków migdałowych 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane odrobinę zmiel w blenderze lub młynku, aby się lekko pokruszyły. Dodaj pozostałe składniki oprócz jabłek oraz cynamonu i wyrób kruszonkę.
  2. Umyte jabłka pokrój w kostkę, posyp cynamonem i wymieszaj. 
  3. Miseczki lub kokilki wypełnij jabłkami, a następnie posyp je równomiernie kruszonką z płatków owsianych.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż kruszonka się przyrumieni.