Kakaowe ciasteczka z fasoli (bez glutenu, bez cukru)

Te ciasteczka są pysznie kakaowe, nadadzą się dla dzieci i dla dorosłych 🙂

Proste i szybkie w wykonaniu, głównym składnikiem jest fasola, której smak w ogóle nie jest wyczuwalny, a sprawia ona, że ciasteczka są lekko wilgotne i mają w środku piękny kolor 🙂

Składniki:

  • 200 g puszka fasoli czerwonej (1 puszka)
  • 65 g masła orzechowego
  • 20 g kakao (3 łyżki)
  • 5 g zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 65 g miodu (2 czubate łyżki, lub więcej jeżeli lubisz bardziej słodkie)
  • 90 g wody (8 łyżek)
  • szczypta soli
  • do dekoracji: orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. W blenderze kielichowym lub blenderem żyrafą mielimy dokładnie fasolę na gładko.
  3. Dodajemy pozostałe produkty i miksujemy nadal do połączenia składników. Konsystencja ma być dość rzadka jak na ciasteczka, ale gęstsza niż ciasto na naleśniki.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki nakładaj okrągłe kleksy w odstępach ok. 1 cm. (u mnie wyszło 12 ciasteczek).
  5. Po wierzchu posyp ciasteczka ulubionymi dodatkami, u mnie były to orzechy włoskie, ale można dodać każde inne orzechy/dodatki 🙂
  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 25-30 minut, następnie pozostaw do ostygnięcia.