Kakaowe ciasteczka z fasoli (bez glutenu, bez cukru)
Te ciasteczka są pysznie kakaowe, nadadzą się dla dzieci i dla dorosłych 🙂
Proste i szybkie w wykonaniu, głównym składnikiem jest fasola, której smak w ogóle nie jest wyczuwalny, a sprawia ona, że ciasteczka są lekko wilgotne i mają w środku piękny kolor 🙂
Składniki:
- 200 g puszka fasoli czerwonej (1 puszka)
- 65 g masła orzechowego
- 20 g kakao (3 łyżki)
- 5 g zmielonego siemienia lnianego (1 łyżka)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 65 g miodu (2 czubate łyżki, lub więcej jeżeli lubisz bardziej słodkie)
- 90 g wody (8 łyżek)
- szczypta soli
- do dekoracji: orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W blenderze kielichowym lub blenderem żyrafą mielimy dokładnie fasolę na gładko.
- Dodajemy pozostałe produkty i miksujemy nadal do połączenia składników. Konsystencja ma być dość rzadka jak na ciasteczka, ale gęstsza niż ciasto na naleśniki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki nakładaj okrągłe kleksy w odstępach ok. 1 cm. (u mnie wyszło 12 ciasteczek).
- Po wierzchu posyp ciasteczka ulubionymi dodatkami, u mnie były to orzechy włoskie, ale można dodać każde inne orzechy/dodatki 🙂
- Piecz w rozgrzanym piekarniku około 25-30 minut, następnie pozostaw do ostygnięcia.