Kakaowy szejk konopny (raw, wegan, bez glutenu, bez cukru)

Szejki są bardzo prostą i wygodną formą posiłku. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i można zabrać go ze sobą i wypić w pracy/na spacerze itd.

Ten, który przedstawiam dzisiaj, jest gęsty i sycący z uwagi na nasiona konopii. Zdaję sobie sprawę, że nie są one dostępne w każdym sklepie, dlatego można je spróbować zastąpić ziarnami słonecznika czy innymi orzechami, ALE, należy pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu 🙂

Zabierajcie się do szejkowania!

Składniki:

  • 60 g łuskanych nasion konopi (0,5 szkl.)
  • 1 banan
  • 220 g wody (1 szkl.)
  • 5-10 szt. namoczonych daktyli
  • 20 g kakao (20 g)
  • 2 g cynamonu (1/4 łyżeczki)

Przygotowanie:

  1. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki 🙂 (Daktyli dodaj tyle, żeby uzyskać ulubiony poziom słodkości.