Karmel (wegan, bez cukru, bez glutenu)

Ten karmel za sprawą cukru kokosowego idealnie odzwierciedla smak karmelu. Będzie świetnie smakował z placuszkami, naleśnikami, do lodów, jako polewa do ciacha i w wielu innych zestawieniach. W składzie znajdują się takie produkty, że spokojnie można go przechowywać wiele tygodni, ale nie wiem dokładnie ile, bo mój karmel znika po kilku dniach 😮

Karmel próbowałam odtworzyć na wzór produktu firmy My Raw Joy i chociaż mój nie wychodzi tak aksamitny w konsystencji, to myślę, że w smaku jest bardzo zbliżony 🙂

Składniki:

  • 85 g masła migdałowego
  • 75 g masła z nerkowców
  • 30 g cukru kokosowego
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropel wanilii

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać dokładnie w miseczce.

Uwagi:

-Kryształki cukru kokosowego mogą być delikatnie wyczuwalne, dlatego jeżeli będzie Ci to przeszkadzać, można dodatkowo, przed dodaniem pozostałych składników rozpuścić cukier kokosowy w odrobinie mleka roślinnego, jednak wtedy znacznie szybciej się może zepsuć.

0 0 vote
Article Rating