Klasyczne pikantne guacamole (raw, wegan, bez cukru, bez glutenu)

Przyszła pora na tradycyjną pastę z awokado, czyli guacamole. Czosnek nadaje mu ostrości, więc jeżeli nie lubisz aż tak ostrego smaku to dodaj trochę mniej czosnku 🙂

Składniki:

  • 3-4 awokado (200-250 g)
  • Sok z połowy cytryny (15 g)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 0,5 czerwonej cebuli (40 g)
  • 1 łyżka oliwy (10 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki prócz cebuli zmiel na gładko.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Uwagi: jeżeli nie posiadasz blendera, awokado rozdrobnij widelcem dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i przyprawy oraz drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj wszystko razem.