Kokosowy budyń jaglany (wegan, bez glutenu, bez cukru)

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej ( 1 filiżanka)
  • 25 g mąki z wiórków kokosowych (ok. 4 łyżki)
  • 50 g syropu klonowego lub agawy czy miodu
  • kilka kropel wanilii
  • szczypta soli
  • 400 g mleka kokosowego
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcesz zrobić budyń dwuwarstwowy)

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na mleku z dodatkiem wszystkich pozostałych składników prócz kakao (gotuj około 15 minut).
  2. Gdy kasza będzie ugotowana, zmiksuj ją na gładko, tak aby nie było w budyniu żadnych grudek.
  3. Po tym czasie oddziel 1/4 części zmiksowanego budyniu i zmiksuj go z kakao.
  4. Do filiżanek/salaterek nakładaj na dno warstwę z kakao, a następnie warstwę jasną. Po wierzchu posyp ulubionymi dodatkami, mogą to być wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, jagody goji morwa, starta czekolada, zmiksowane owoce itp 🙂

Uwagi: możesz pominąć krok z kakao i zrobić w całości jasny pudding.

0 0 vote
Article Rating