Kokosowy budyń jaglany (wegan, bez glutenu, bez cukru)
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej ( 1 filiżanka)
- 25 g mąki z wiórków kokosowych (ok. 4 łyżki)
- 50 g syropu klonowego lub agawy czy miodu
- kilka kropel wanilii
- szczypta soli
- 400 g mleka kokosowego
- 2 łyżki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcesz zrobić budyń dwuwarstwowy)
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na mleku z dodatkiem wszystkich pozostałych składników prócz kakao (gotuj około 15 minut).
- Gdy kasza będzie ugotowana, zmiksuj ją na gładko, tak aby nie było w budyniu żadnych grudek.
- Po tym czasie oddziel 1/4 części zmiksowanego budyniu i zmiksuj go z kakao.
- Do filiżanek/salaterek nakładaj na dno warstwę z kakao, a następnie warstwę jasną. Po wierzchu posyp ulubionymi dodatkami, mogą to być wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, jagody goji morwa, starta czekolada, zmiksowane owoce itp 🙂
Uwagi: możesz pominąć krok z kakao i zrobić w całości jasny pudding.

Nie spodziewałam się, że będzie tak obłędny. Polecam, świetny przepis <3