Korzenne ciasto marchewkowe (wegan, bezglutenowe, bez cukru)

Ja wiem, że na zewnątrz panuje ukrop, ale mimo wszystko naszło mnie ostatnio na to pyszne ciasto marchewkowe, najlepiej sprawdzi się jesienią i zimą, ponieważ ze względu na korzenne przyprawy ma właściwości rozgrzewające. Jednak jeśli nie chcecie, tak jak ja, czekać na chłodne dni, żeby wykorzystać świeże marchewki, zróbcie je już dziś 😉

Ciasto ma konsystencję trochę jak brownie, ale jest zdecydowanie lżejsze i nie aż tak zbite.

Składniki:

  • ok. 300 g marchewki (może być pozostałość po wyciskaniu soku)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru kokosowego
  • 150 g oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Połącz siemię lniane i wodę, wymieszaj i odstaw aż napęcznieje.
  3. Umytą i obraną marchew rozdrobnij w blenderze kielichowym lub zetrzyj drobno na tarce.
  4. Przy pomocy miksera utrzyj olej, cukier kokosowy i siemię lniane.
  5. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
  6. Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz przez około 55 minut do suchego patyczka.