Kruche ciasteczka pierniczkowe (wegan, bez cukru bez glutenu)

Składniki:

  • 40 g oleju (kokosowy, rzepakowy itp.)
  • 50 g namoczonych daktyli
  • 280 g mąki owsianej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki jaglanej
  • 30 g siemienia lnianego zmielonego (2 łyżki) + 3-4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 80 g syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 150o C. 
  2. Siemię lniane łączymy z wodą i pozostawiamy do zgęstnienia.
  3. Daktyle przecedzamy i odciskamy z nadmiaru wody Mielimy na gęstą papkę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie, wyrabiając ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie można dodać jeszcze trochę którejś z mąk. 
  4. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na grubość max 0,5 cm. Następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut do przyrumienienia.