Lody orzechowe (wegan, bezgluten, bez cukru, raw)

Dzisiaj wpada pyszna propozycja lodów, tym razem orzechowych, chyba nie trzeba mówić, że taki odpowiednik sklepowych lodów jest dużo bardziej wartościowy i odżywczy. Jeśli wolicie lody owocowe, orzeźwiające, zajrzyjcie koniecznie do tego przepisu.

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego, schłodzonego w lodówce przez dobę
  • 1 banan
  • 3 łyżki masła orzechowego (może być crunchy, wtedy kawałki orzechów chrupią podczas jedzenia)
  • 1-2 łyżki miodu – dostosuj do siebie

Przygotowanie:

  1. Schłodzone mleczko kokosowe ubij na sztywno mikserem przez kilka minut.
  2. W blenderze zblenduj na gładką masę wszystkie pozostałe składniki, a następnie dodaj ubite wcześniej mleczko kokosowe i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
  3. Przełóż do foremek na lody i włóż do zamrażarki na minimum 2 godziny.