Lody truskawkowe – tylko 3 składniki!! Porcja na 6 sztuk foremek na lody z Ikea (wegan, bez cukru, bez glutenu, raw)


Wiecie czy nie wiecie, ale się za chwilę dowiecie :), jestem zwolennikiem spożywania pokarmów, które odżywiają nasze ciało i dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych, szczególnie jeśli mowa o dzieciach,
a nie tylko bezsensownie „przelatują” przez układ pokarmowy.
Dlatego na tym blogu pojawiają się przepisy z daniami zdrowymi, które można spożywać niemal bez skrupułów, ponieważ po każdym z nich dostarczysz do organizmu wartościowe składniki oraz ucieszysz podniebienie.

Jeśli mowa o podniebieniu 😉 nie ma nic lepszego niż domowe lody w takie upalne dni jak teraz. Schłodzą, odżywią, nie zawierają zbędnych szkodliwych składników, cukrów, syropów, mleka w proszku itd. itd. lista może być naprawdę długa.

Podany przepis jest idealnie wymierzony pod foremki na lody, które można zakupić w sklepach, nie za dużo nie za mało 🙂

Składniki:

  • ok. 280 g truskawek
  • 1 średni banan
  • 1-3 łyżki syropu klonowego/daktylowego/3 daktyle namoczone w wodzie itp.- dostosuj ilość do siebie

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj i obierz z zielonych części. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą konsystencję.
  2. Powstałą masę przelej do foremek (ja mam z Ikea ale inne też będą dobre :))
  3. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
  4. Aby lody łatwo się wyciągało z foremki, najpierw polej je ciepłą wodą.