Murzynek (wegan, bez cukru, bez glutenu)

Składniki:

  • 220 g bananów (2 sztuki)
  • 140 g mąki ryżowej (3/4 szklanki)
  • 30 g kakao (3 łyżki)
  • ok. 40 g oleju kokosowego (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 90 g dowolnego mleka (100 ml)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 20 g świeżo zmielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
  • 80 g daktyli (0,5 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej ciepłą wodą na minimum godzinę, aż zmiękną.
  2. Piekarnik nagrzej do 180
  3. Wymieszaj suche składniki.
  4. W osobnej misce zmiksuj lub rozgnieć na gładko banany, dodaj odsączone daktyle i również zmiksuj/rozgnieć.
  5. Połącz suche składniki z mokrymi i miksuj do połączenia się składników.
  6. Przelej do foremki (u mnie ok 12x24cm).
  7. Piecz przez ok. 55 minut, do suchego patyczka.
  8. Ostygnięte ciasto warto polać roztopioną czekoladą gorzką i posypać orzechami czy chipsami kokosowymi.