Musztarda (bardzo ostra, bardzo pyszna :))

Składniki:

  • 100 g ziaren gorczycy
  • 40 g syropu klonowego/agawy/miodu
  • 130 g octu jabłkowego dobrej jakości (najlepiej niefiltrowany, nie pasteryzowany)
  • ok. 25 g wody, tyle by uzyskać nie za gęstą konsystencję
  • 1 łyżeczkę soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Gorczycę przesypać do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na noc lub kilka godzin, wtedy ziarna gorczycy napęcznieją i zmiękną, będą łatwiejsze do mielenia.
  2. Po upływie kilku godzin przełożyć składniki do blendera i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji lub zostawiając nieco większe niezmielone kawałki gorczycy. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
  3. Takie proste 🙂
0 0 vote
Article Rating