Naleśniki gryczane

Ostatnimi czasy wiele osób ma problem z nietolerancją glutenu, celiakią lub też rezygnuje z niego na własną rękę, ponieważ często po jego wykluczeniu można zauważyć poprawę samopoczucia i „lekkość” w brzuchu. Dlatego dzisiaj wychodzę do Was z propozycją naleśników z mąki gryczanej 🙂 Będą znacznie bardziej odżywcze od naleśników z białej, oczyszczonej z wartości odżywczych mąki pszennej.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki gryczanej (240 g)
  • 1 szkl. wody lub mleka roślinnego (120 g)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki, gdyby było zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę wody lub mleka.
  2. Smaż beztłuszczowo na rozgrzanej patelni (u mnie żeliwna), do momentu kiedy ciasto z wierzchu nie będzie surowe, a brzegi naleśnika lekko się podwiną do góry, wtedy obróć delikatnie na drugą stronę i podpiekaj jeszcze chwilę.

3. Podawać z ulubionymi dodatkami : na słodko -masło orzechowe
i świeże owoce, dżem bez cukru, syrop klonowy
lub na słono- hummus, pomidorki koktajlowe i awokado.
Pełna dowolność 🙂