Nernik na czekoladowym spodzie (bezgluten, bez cukru, wegan, raw)

Ten „nernik” (ser=sernik, nerkowce= nernik ;)), wymyśliłam sobie sama od początku do końca, jednym osobom odpowiadał bardziej, a innym mniej – jedynie jeśli chodzi o zawartość kakao- jednak mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że każdy był pod wrażeniem, zarówno jeśli chodzi o konsystencję, jak i o smak.

Wyszedł bardzo puszysty, delikatny, nie za twardy nie za miękki, no po prostu idealny.

Składniki:

Spód:

  • 130 g migdałów namoczonych przez noc w wodzie (1 szkl.)
  • 100 g daktyli (1 szkl.)
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mąki z płatków owsianych
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

Nadzienie:

  • 370 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie (2,5 szkl.)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 55-100 g syropu klonowego (dostosujesz ilość słodziwa do swoich preferencji, ja lubię mniej słodkie więc dałam 60g. Jeśli dodasz więcej syropu klonowego, dodaj też o 1 łyżkę więcej oleju kokosowego, aby ta warstwa nie wyszła zbyt wodnista, bo nie stężeje w lodówce)
  • 2-4 łyżki oleju kokosowego
  • 7 łyżek mleczka kokosowego
  • Do dekoracji: u mnie 2 kostki gorzkiej czekolady, można posypać wiórkami kokosowymi, jagodami goji, polać zmiksowanymi owocami- pełna dowolność 🙂

Przygotowanie:

  1. Migdały przecedź i przepłukaj na sitku. Przerzuć do blendera i zmiel na drobno. Dodaj daktyle i kakao i zmiel ponownie do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę owsianą i siemię lniane. Dostosuj ich ilość do wilgotności ciasta. Ma być lepkie, ale nie za suche, pamiętaj, że mąka i siemię jeszcze trochę wchłoną wilgoci, więc możesz odstawić masę na kilka minut i zobaczyć za chwilę czy nie zgęstniało, jeśli nie, dodaj jeszcze trochę mąki.
  2. Tortownicę (u mnie 21 cm) wyłóż folią spożywczą, a boki wysmaruj odrobiną oleju kokosowego. Wyłóż masę na dno tortownicy i dokładnie i równomiernie uklep zwilżoną dłonią. Wstaw do lodówki
  3. Przygotuj masę z nerkowców: Wszystkie składniki zmiel na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli syropu klonowego chcesz dać mniej to możesz dodać tylko 2 łyżki oleju kokosowego, jeśli dodasz więcej syropu, zwiększ ilość oleju. Teraz możesz skosztować masę i ewentualnie dosłodzić.
  4. Masę z nerkowców wylej na nasz kakaowy spód, wygładź po wierzchu łyżką i jeżeli tak jak ja chcesz posypać po wierzchu startą na tarce gorzką czekoladą lub innym składnikiem, to teraz jest dobry moment.
  5. Udekorowane ciacho wstaw do lodówki na kilka godzin.
  6. Smacznego :*

150