Owsiane babeczki z borówkami (bez cukru, bezglutenowe, wegan)

Takie banalne w wykonaniu babeczki są sycące, pyszne i pożywne. Polecam na podwieczorek, na deser i do torebki na szybką przekąskę.

Z podanej porcji wychodzi około 6 babeczek/muffinek.

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych (1 szkl.)
  • 150 g napoju ryżowego/owsianego itp. (0,5 szkl.)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego+2 łyżki wody
  • 90 g borówek (0,5 szkl.)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 30 g syropu klonowego (dostosuj ilość do ulubionej słodkości, ja lubię mało słodkie, dlatego dałam mniej)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki prócz borówek wymieszaj dokładnie w misce, można użyć miksera aby płatki lekko się rozpadły i utworzyły gęstą papkę. Odstaw na kilka minut, żeby płatki wsiąknęły płyn.
  3. Dodaj borówki i delikatnie przemieszaj łyżką (tak aby borówki się nie rozpadły).
  4. Przełóż do foremek na muffinki, nałóż ciasto niemal do samej góry foremki, babeczki nie urosną za wiele.
  5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut.