Owsiane ciasteczka czekoladowe bez pieczenia (bezglutenowe, bez cukru, wegańskie, raw)

Dzisiejsze ciasteczka to idealne połączenie płatków owsianych i kakao. Bardzo szybkie w wykonaniu, proste i bez pieczenia, a składniki są łatwo dostępne i tanie. Koniecznie wypróbujcie i dajcie skosztować dzieciom 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych/górskich (150 g)
  • 0,5 szklanki napoju owsianego lub innego dowolnego mleka roślinnego (120 g)
  • 2 niezbyt czubate łyżki oleju kokosowego (40 g)
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 4-8 łyżek syropu klonowego (40-80 g) – w zależności jak bardzo słodkie mają być ciasteczka/można zastąpić dwoma czubatymi łyżkami miodu
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej (ok. 50g) /lub owsianej

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane wsyp do większej miski, w której będą później mieszane wszystkie składniki.
  2. W garnuszku podgrzej lekko napój owsiany, olej kokosowy, syrop klonowy i kakao, (nie trzeba gotować składników, zależy nam tylko na rozpuszczeniu się oleju), mieszaj przez chwilę do rozpuszczenia się oleju i połączenia składników.
  3. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlej je do miski z płatkami owsianymi i dokładnie przemieszaj. Jeśli korzystasz z miodu zamiast syropu klonowego, możesz go dodać teraz, jak masa trochę przestygnie.
  4. Dodaj mąkę kokosową i odstaw płatki na 15-30 minut, aż wchłoną nadmiar wilgoci, przemieszaj wszystko łyżką co jakiś czas. Jeśli płatki nie wchłonęły całej wody można dodać jeszcze trochę mąki.
  5. Rozłóż na blasze lub talerzu papier do pieczenia, nabieraj masę łyżeczką a następnie przy pomocy drugiej łyżeczki zrzucaj powstałe kleksy na papier do pieczenia (lub możesz też przełożyć masę do blaszki czy tortownicy i ugnieść dokładnie ręką, a po schłodzeniu pokroić w kostki), wstaw do lodówki na minimum 0,5 godziny do stężenia).
  6. Przechowywać w lodówce, szczególnie w gorące dni. Smacznego 🙂

Zostaw odpowiedź