Owsiane pancake (bez cukru, bez glutenu, wegan)
Dzisiejsze placuszki są na bazie płatków owsianych. Można je posłodzić trochę więcej, jeśli lubicie słodki smak lub pominąć całkowicie syrop klonowy i zjeść je wytrawnie (np. posmarowane domową pastą kanapkową z ułożonymi pomidorkami czy ogórkiem i rukolą).
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- ok. 45 g świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 330 g wody/napoju roślinnego/mleka itp.
- 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 20-50 g syropu klonowego (dostosuj ilość do swojego smaku, ja daję minimalne, bo nie lubię słodkiego)
- można też wmieszać do środka ulubione owoce – borówki, jeżyny, jabłka, gruszki itp.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu i wymieszać przy pomocy miksera, tak aby płatki owsiane się nie rozpadły całkowicie. Masa ma mieć gęstą konsystencję, ale ma sama spadać powoli z łyżki.
- Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z dwóch stron, najlepiej pod przykryciem (przewracaj wtedy gdy ciasto już się trochę zetnie od góry a pod spodem będzie zarumienione). Do przewracania użyj dobrej, metalowej łopatki z cienkim, ostrym brzegiem.
- Smacznego :* Z podanej porcji wychodzi około 10 pancaków :).

Dodaj komentarz