Paluszki (wegan, bez glutenu, bez cukru)

Czasem przydają się chrupiące przekąski, szczególnie jeśli mowa o dzieciach. Mnie też czasem brakuje fajnych bezglutenowych, bez cukrowych paluszków, które nie kosztowałyby fortunę i nie trzeba by było jechać po nie 60 kilometrów, dlatego dzisiaj wskakuje przepis na takie właśnie fajne paluszkowe przekąski, które można zrobić samemu w bardzo krótkim czasie, a w dodatku dzieciom baaardzo smakują 🙂

Składniki:

  • 45 g słoneczniki lub pestek dyni (3 łyżki)
  • 20 g zmielonego siemienia (2 łyżki)
  • 100 g mąki gryczanej (3/4 szkl.)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (1/4 szkl)
  • 2-4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • ok. 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich/oregano
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g oliwy (2 łyżki)
  • ok. 140 g wody

Przygotowanie:

  1. Słonecznik- użyj namoczonego i wysuszonego lub podpraż go chwilę na suchej patelni do zrumienienia.
  2. Siemię i słonecznik zmiel na mąkę.
  3. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, zmiksuj dokładnie. Konsystencja ma być dość gęsta, ale nie na tyle, żeby ciasto rozlewało się na boki, nie może być też zbyt gęste, bo ciężko będzie wycisnąć ciasto ze szprycy.
  4. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego/szprycy i wyciskaj paluszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, funkcja góra-dół, aż paluszki będą kruche i przyrumienione. Warto na ostatnie 3 minuty włączyć termoobieg.

0 0 vote
Article Rating