Pesto z bazylii (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Składniki:

  • pęczek bazylii z doniczki, łącznie z łodyżkami (ok. 35 g)
  • 3/4 szklanki słonecznika namoczonego przez noc w wodzie (80 g)
  • 0,5 łyżeczki soli (lub więcej jeśli chcesz)
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 g)
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce.
  2. Wszystkie składniki prócz oliwy umieścić w blenderze i zmiksować do pożądanej konsystencji. (Ja czasem robię całkiem gładką, a czasem lekko grudkowatą, wybór należy do Ciebie).
  3. Gdy pesto będzie już miało Twoją ulubioną konsystencję (gładką/grudkowatą), zacznij stopniowo dolewać oliwę, aż do uzyskania bardziej „wodnistej” pasty. Moje pesto było całkiem zalane oliwą, która przy okazji lekko konserwuje pesto, dzięki czemu na dłużej zachowa świeżość.
  4. Podawać z chlebem lub jako sos do sałatki. Przechowywać w lodówce.

Zostaw odpowiedź