Pieczone ciasto dyniowe lub babeczki/donuty

Składniki mokre:

  • 200 g miąższu dyni
  • ok. 100 g banana
  • 40 g oliwy lub oleju kokosowego
  • 40 g syropu z agawy

Składniki suche:

  • 100 g mąki owsianej (1 szkl.)
  • 80 g mąki ryżowej (0,5 szkl.)
  • 35 g mąki ziemniaczanej lub jaglanej (1/4 szkl.)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika

Składniki na polewę:

  • Opcja nr 1: rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę bez cukru
  • Opcja nr 2: rozpuść 2-3 łyżki oleju kokosowego, dodaj 2-3 łyżki kakao, i 1-2 łyżki syropu z agawy czy klonowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
  2. Mielimy wszystkie mokre składniki.
  3. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki i łączymy z mokrymi, następnie dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  4. Masę przekładamy do formy prostokątnej (np. 20×12) lub jakiejś okrągłej, nie za dużej, max 20 cm i pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie studzimy i polewamy czekoladą, dodatkowo można posypać dla ozdoby posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Uwaga: możecie też przelać masę do foremek na muffinki lub donuty i też wychodzą bardzo pyszne, wtedy pieczcie je około 15-20 minut – szybciej się upieką + szybciej wystygną = szybciej można zjeść… to chyba wybór jest jasny 😀

Smacznego :*:*

0 0 vote
Article Rating