Pizza z kalafiora – zaskakująco pyszna (wegan, bez glutenu, bez cukru, bez drożdży)

Smakowicie pyszna, sprężysta i wilgotna pizza bezglutenowa z kalafiora wjeżdża na bloga, jako propozycja pysznego, pożywnego posiłku 🙂

Korzystajcie, dajcie znać jak Wam wyszła i jakich Wy użyliście dodatków 🙂

Składniki na spód:

  • 400-450 g ugotowanego kalafiora
  • 55 g mąki owsianej (0,5 szkl.)
  • 180 g mąki ryżowej (1 szkl.)
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • Ok. 7 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 0,5-1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 szczypty pieprzu

Dodatki na ciasto:

  • 4-5 łyżek passaty pomidorowej/ketchupu z cukini 🙂
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • ok. 5 pieczarek
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie – ale bardzo wzbogacają smak)
  • kilka sztuk oliwek
  • ok. 5 suszonych pomidorów
  • Do podania: awokado, rukola, liście pietruszki itp.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalej siedmioma łyżkami wody i odstaw na 10 minut.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wyrób w blenderze kielichowym (lub jeśli takowego nie posiadasz, możesz rozdrobnić kalafiora widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto).
  3. Nasze wymieszane ciasto na pizzę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż/rozsmaruj na grubość około 1,5 cm na kształt koła lub prostokąta.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25 min.
  5. Dodatki: podpieczone ciasto posmaruj passatą pomidorową lub ketchupem z cukinii lub po prostu zmielonymi pomidorami 🙂 Wszystkie składniki wykładaj na spód pizzy w podanej kolejności: Czerwoną paprykę wraz z cebulą posiekaj lub lekko zblenduj, podobnie pieczarki. Posyp płatkami drożdżowymi, dodaj oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory.
  6. Piecz jeszcze przez 10-15 min. (180st.)
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja posypuję standardowo rukolą i awokado, polewam oliwą.
  8. Smacznego :*

150