Pożywny, sycący naleśnik (bezglutenowy i wegański)

Składniki:

  • 1 szkl. mąki owsianej (100g)
  • 1 szkl. mąki ryżowej (120g)
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (55g)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (10g)
  • szczypta soli
  • 1 szkl. wody (200g)
  • 1 szkl. mleka roślinnego (210g)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
  2. Odstaw ciasto na minimum 10 minut, aby siemię napęczniało.
    Ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę mleka lub wody.
  3. Wylewaj na rozgrzaną patelnię, smaż beztłuszczowo. W momencie kiedy ciasto na wierzchu się zetnie, a brzegi naleśnika zaczną się podwijać do góry przewróć go delikatnie na drugą stronę i podpiekaj jeszcze przez chwilę do zrumienienia.
  4. Podawać posmarowane masłem orzechowym i posypane owocami, z dżemem lub wytrawnie z sałatką i złożone na pół.

Takie naleśniki najlepiej smakują na ciepło i na świeżo, na następny dzień są zbyt twarde do zjedzenia, chyba, że je odpowiednio zabezpieczysz przed wysychaniem.