Proste ciasteczka z kokosem i owsem (wegan, bez cukru, bez glutenu)

Dzięki ciasteczkom, którymi poczęstowała nas kiedyś koleżanka Ania, postanowiłam sama zrobić podobne i okazuje się, że jest to bardzo bardzo proste, a co najlepsze wychodzą pyszne, bo jak wiadomo, podpieczone wiórki kokosowe zawsze wszystkim smakują 🙂

Składniki:

  • 100 g banana (1 mniejszy)
  • 20 g morwy (2 łyżki) – lub innych suszonych owoców
  • 25 g wiórków kokosowych (2 łyżki)
  • 45 g płatków owsianych (ok. 4-5 łyżek)
  • 20 g słonecznika (2 łyżki)
  • 10 g siemienia lnianego (1 łyżka)
  • 5 g oliwy (1 łyżeczka)
  • opcjonalnie cynamon do posypania

Przygotowanie:

  1. Siemię zmiel.
  2. Słonecznik upraż na suchej patelni (lub użyj namoczonego przez min. 4 godziny).
  3. Banana zmiksuj lub rozgnieć widelcem, wymieszaj z morwą rozgniatając ją lekko.
  4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Masę nabieraj przy pomocy łyżki i wykładaj na blachę spłaszczając lekko i formując okrągłe ciasteczka (masa może być lekko krucha, ale wystarczy ją lekko przyklepać i po upieczeniu wszystko będzie razem złączone).
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
  7. Pozostaw do ostygnięcia lub dmuchaj i zjadaj szybko żeby się nie oparzyć 😀