Proste ciasteczka z kokosem i owsem (wegan, bez cukru, bez glutenu)
Dzięki ciasteczkom, którymi poczęstowała nas kiedyś koleżanka Ania, postanowiłam sama zrobić podobne i okazuje się, że jest to bardzo bardzo proste, a co najlepsze wychodzą pyszne, bo jak wiadomo, podpieczone wiórki kokosowe zawsze wszystkim smakują 🙂
Składniki:
- 100 g banana (1 mniejszy)
- 20 g morwy (2 łyżki) – lub innych suszonych owoców
- 25 g wiórków kokosowych (2 łyżki)
- 45 g płatków owsianych (ok. 4-5 łyżek)
- 20 g słonecznika (2 łyżki)
- 10 g siemienia lnianego (1 łyżka)
- 5 g oliwy (1 łyżeczka)
- opcjonalnie cynamon do posypania
Przygotowanie:
- Siemię zmiel.
- Słonecznik upraż na suchej patelni (lub użyj namoczonego przez min. 4 godziny).
- Banana zmiksuj lub rozgnieć widelcem, wymieszaj z morwą rozgniatając ją lekko.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Masę nabieraj przy pomocy łyżki i wykładaj na blachę spłaszczając lekko i formując okrągłe ciasteczka (masa może być lekko krucha, ale wystarczy ją lekko przyklepać i po upieczeniu wszystko będzie razem złączone).
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min.
- Pozostaw do ostygnięcia lub dmuchaj i zjadaj szybko żeby się nie oparzyć 😀
