Racuszki z jabłkami (bezglutenu, bez cukru wegan)

Na co dzień unikam takich posiłków bo zjem dokładnie tyle ile widzę i ani grama mniej 😉 Ale raz na czas pozwalam sobie na takie śniadanie.

Tradycyjne racuchy z jabłkami są smażone na oleju, można też spróbować zrobić je w wersji pieczonej (dla mniejszych dzieci lub osób z wrażliwym żołądkiem).

Ja, żeby uniknąć nasiąkania racuchów olejem, wylewam łyżeczkę tłuszczu na patelnię i rozsmarowuję ją ręcznikiem papierowym po całej powierzchni.

Podane składniki wystarczą na wykonanie około 10 racuszków.

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 190 g napoju ryżowego (lub innego dowolnego lub mleka jeśli używasz) – ok. 3/4 szklanki
  • 15 g drożdży
  • 1 banan (110 g)
  • 1 jabłko (150 g)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Napój ryżowy podgrzej, połącz wszystkie składniki prócz jabłek w misce przy pomocy miksera lub w blenderze i wymieszaj do połączenia składników.
  2. Dodaj pokrojone w małą kostkę jabłka i odstaw na ok. 25 min. aż ciasto trochę urośnie.
  3. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron do przyrumienienia.
  4. Można podawać z owocami sezonowymi, polane syropem klonowym lub daktylowym, posypane ksylitolem pudrem :*