Sałatka z rukoli z orzechami i jabłkiem

Jako, że rukola sama w sobie posiada delikatnie orzechowy posmak/aromat, to właśnie z tego powodu pysznie smakuje z dodatkiem chrupiących orzechów. Jeżeli do tej pory niezbyt często sięgaliście po ten rodzaj sałaty to mocno Was do tego zachęcam, nie pożałujecie 🙂

Składniki:

  • 20 g rukoli (garść)
  • 1 jabłko
  • 30 g orzechów włoskich (2-3 łyżki)
  • 15 g rodzynek (1 łyżka)
  • sos: 1 łyżka oliwy, 1,5 łyżki syropu z agawy, 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Na dno miski wyłóż rukolę.
  2. Umyte jabłko pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki, ułóż na rukoli.
  3. Wszystko posyp rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki na sos i polej po całej sałatce.

Uwagi:

  • Jeżeli nie przepadasz lub akurat nie posiadasz rukoli w zapasach, to polecam zastąpić ją młodym szpinakiem czy innymi młodymi listkami (rzodkiewki, szpinaku, buraka itp.)
0 0 vote
Article Rating