Salsa pomidorowo-paprykowa (witariańska)

Wiele lat temu byłam w meksykańskiej restauracji na rynku w Krakowie. Zamówiłam sobie wtedy przystawkę nachos z pysznym warzywnym sosem/salsą i niestety serem żółtym. Było to wtedy moje ulubione danie, dziś już bym go nie zjadła, ale naszła mnie ochota na tę pyszną salsę, której smak spróbowałam dzisiaj odtworzyć i bardzo mi to zasmakowało 🙂 Podałam ją do witariańskich chlebków.

Przygotowanie:

  1. Miksujemy na gładko: 1 pomidor, 1 ząbek czosnku, 1/4 cebuli, 1/4 papryki, 3x suszone pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu z agawy, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie kilka listków bazylii.
  2. Dodajemy drobno pokrojone: 2 suszone pomidory, 1/4 papryki, 1/2 lub 1 pomidor i mieszamy.
  3. Na koniec posypujemy posiekany szczypiorek.

0 0 vote
Article Rating