Śliwkowa tarta (wegan, bez glutenu, bez cukru)

Polecam Wam dzisiaj pyszne ciacho/tartę śliwkową. Lekko kwaskowa, lekko słodka. Maomazja 🙂

Składniki:

  • 170 g mąki owsianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki jaglanej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • Ok. 80 g oleju rzepakowego/kokosowego itp.
  • Ok. 3 łyżki syropu klonowego/miodu
  • Ok. 170 – 180 mleka roślinnego
  • cynamon
  • Śliwki lub wiśnie

Przygotowanie:

  1. Mieszamy suche składniki, dodajemy dowolne słodziwo (syrop klonowy, miód, ksylitol, cukier kokosowy itd.), a następnie dodajemy mleko, ale nie od razu całe, dozujemy tak, aby otrzymać lekko lepiące się, kruche ciasto. Wyrabiamy do połączenia składników, w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka.
  2. Z ciasta odrywamy jeden większy kawałek (trochę mniej niż 1/3 całego ciasta) i wkładamy do lodówki. Pozostałą, większą ilość ciasta, wykładamy na tortownicę (u mnie 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy dłonią na całe dno i tworzymy brzeg o wysokości ok. 2 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 18 minut (grzanie góra-dół). Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg, żeby spód troszkę się przyrumienił.
  3. Na upieczony spód wykładamy śliwki/wiśnie. Dajemy ich tyle ile tylko chcecie, ja lubię jak owoców jest dużo więc dałam ich dosyć gęsto.
  4. Z lodówki wyciągamy odłożoną wcześniej część ciasta i przy pomocy tarki do warzyw wykonujemy kruszonkę (na dużych oczkach) lub kruszymy ją w rękach.
  5. Po wierzchu posypujemy odrobiną cynamonu i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut, do przyrumienienia się kruszonki.