Sos/dip z nerkowców (raw)

Ten pyszny sos/dip poznałam dzięki Odmładzanie Na Surowo, długo nie mogłam się przemóc żeby go wykonać i cieszę się, że w końcu to nastąpiło 🙂

Sosik będzie idealnie pasował jako polewa do awokado (no pyyycha), na chlebki z dehydratora, do warzyw pokrojonych w słupki. Jego smaki są idealnie zrównoważone, kwaśny, słodki, lekko gęsty, no niesamowity 🙂

Składniki:

  • 1,5-2 szkl namoczonych nerkowców (namoczonych min. 4 godziny)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 szkl. wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj razem na gładką masę, skosztuj czy trzeba doprawić, a jeśli wszystko jest w porządku, to przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.
0 0 vote
Article Rating