Sos „serowo”-czosnkowy z aquafaby (wegan, bez glutenu, bez cukru)

Dzisiejszy sosik jest idealny jako dip do maczania warzyw pokrojonych w słupki, do falafeli lub nawet jako dressing do sałatki. Ma intensywny serowo-czosnkowy posmak, gorąco go Wam polecam, jest to idealny sposób na spożytkowanie aquafaby (dla tych, którzy nie wiedzą-jest to woda z puszki po ciecierzycy lub innych strączkach np. fasoli czy soczewicy),

Składniki:

  • Aquafaba po ciecierzycy ze słoika o pojemności 540 g (Lidl/Biedronka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • ok. 8-9 łyżek płatków drożdżowych (ja używam firmy Targroch)
  • 1 szkl. oliwy z oliwek dobrej jakości

Przygotowanie:

  1. Aquafabę ubij mikserem na sztywną pianę (będzie wyglądać podobnie jak piana ubita z białek jajek), jeśli używasz Thermomix’a, załóż motylek i ubijaj przez około 3 min. poz. 4-5.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie pozostałe składniki prócz oliwy. Dokładnie wymieszaj, zmiksuj.
  3. Cały czas miksując dolewaj cienką strużką oliwę z oliwek, najlepiej stopniowo, odczekując 10-15 sekund od wlania kolejnej porcji. (Thermomix: poz. 4, wlewać stopniowo oliwę, jak wlejesz całą miksuj jeszcze przez 20 s.). Na tym etapie możesz sos skosztować i ewentualnie doprawić na swój sposób.
  4. Sosik jest naprawdę smakowity, myślę, że będzie pasował do wielu dań, nie tylko do warzyw czy sałatki, także do pizzy, chleba i jak kto woli :).